Predstavljen uticaj edukativnih programa za razvoj životnih vještina u oblasti prevencije korištenja droge u Jugoistočnoj Evropi na marginama 61. sjednice Komisije o opojnim drogama

14. mart 2018. godine, Beč, Austrija: Lions Clubs International Foundation u saradnji sa organizacijom UNODC organizovala je prateći događaj „Uticaj edukativnih programa za razvoj životnih vještina u školama na prevenciju: iskustvo iz Jugoistočne Evrope i Latinske Amerike“, na marginama 61. sjednice Komisije o opojnim drogama (Commission on Narcotic Drugs, CND).

Ovaj događaj su zajedno sponzorisale Vlade Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, a predstavljeni su pozitivni efekti Lions Quest programa „Vještine za adolescenciju“ (LQSFA), koji se pilotira u regionu Jugoistočne Evrope od 2010. godine, kao i planovi za repliciranje pozitivnih iskustava u Centralnoj Americi.

U Jugoistočnoj Evropi je do danas obučeno preko 350 nastavnika, a preko 6.000 učenika je dobilo podršku u vidu LQSFA programa u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedonijii Srbiji.

Uticaj Lions Quest programa „Vještine za adolescenciju“ (LQSFA) jasno je dokumentovan i pokazao je pozitivne ishode na smanjivanje prevalence trenutnog korištenja, kao i namjere korištenja alkohola, duhana ili marihuane, a odnosi se na interventnu u poređenju sa kontrolnom grupom učenika koji nisu bili korisnici programa.

 

Uz dokumentovane naučne dokaze, predstavnici Ministarstva prosvjete Crne Gore predstavili su vrijednosti pripisane Lions Quest programu za ciljne grupe iz njihovog iskustva u 17 odabranih osnovnih škola. Istaknuto je da je program uspio prikupiti značajne informacije o specifičnostima kulturne adaptacije, a koje će omogućiti produktivnije širenje programa u zemlji.

Na ovom događaju su, također, predstavljeni predstavnici aktera na nivou ministarstva, školskih uprava i škola, roditelja i učenika koji su imali koristi od programa u Jugoistočnoj Evropi, putem posebno pripremljenog dokumentarnog filma.

Najvažniji doprinos ostvario je učenik iz jedne osnovne škole u Bosni i Hercegovini (koji je bio i najmlađi panelista na konferenciji do tad), a koji je lično imao koristi od Lions Quest programa „Vještine za adolescenciju“ (LQSFA) u svojoj školi. On je podijelio svoje iskustvo sa prisutnima, navodeći da su prednosti programa očigledno u tome što pomaže učenicima da „izbjegnu i prevaziđu stresne situacije, vršnjački pritisak, teškoće u porodici i više od toga“. Učenik je naglasio negativnu ulogu medija i agresivan uticaj na korištenje supstanci. Međutim, on je istakao da ovaj i slični programi strateški razvijaju vještine prevencije, što je prepoznato kao ključno. Učenik je ponovio u zaključku svog obraćanja: „Vaša je odgovornost da sprovodite programe koji imaju uticaj, a ja kažem da je ovo jedan od njih“.

Dodatni resursi:

https://www.lions-quest.org/

Video materijal:

https://youtu.be/olyHCPVz90M

https://youtu.be/aH4WU4Hni4s

Power Point prezentacije:

Lions_Quest_SFA_Implementation_process_in_SEE.ppt

Experience_of_the_Lions_Quest_school-based_prevention_program.pptx

Lions_Quest_SFA_-Results_Montenegro.pptx

Lions_Quest_SFA_Research_Results_and_Policy_Implications.pptx